Cikkek

Ökosuli

on 2012. február 23.

Ökoiskoláról

Az "Ökoiskola" címről

oko

Környezetkimélő létesítményüzemeltetés
(Képekben)

Öko munkacsoport
(galéria)

Díjátadás (Képekben)


ÖKOSULI

Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintû állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedõen magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája értékeit.

A Cím elnyerése érdekében az iskolának munkatervet kell összeállítania. A munkaterv összeállításában segítségül szolgál az Ökoiskolák Kritériumrendszere mely közel kilencven, az iskolai élet teljességét felölelõ kritériumot tartalmaz.

Az iskolának nem kell az összes kritériumot egyszerre teljesítenie. Mindössze huszonöt olyan kritérium van, melynek teljesítését az iskolának a Cím elnyeréséhez három éven belül kötelezõen vállalnia kell. Ezek a legkönnyebben teljesíthetõ, általában az iskolákban már teljesített kritériumok.

A további kritériumok szabadon választhatóak, teljesítésüket csak hosszú távú célként kell az iskolának elfogadnia ahhoz, hogy ökoiskolává válhasson.

A három éven belül vállalt kritériumokhoz az iskolának az ökoiskola munkatervében határidõt, felelõs személyt és dokumentációt kell megjelölnie. Az ökoiskola munkaterv teljesülésének ellenõrzése ezek segítségével történik, így biztosítható, hogy az Ökoiskola Cím valóban a fenntarthatóság pedagógiája, a környezeti nevelés terén élenjáró iskolák államilag garantált minõségjelzõje legyen, melyért érdemes az iskoláknak erõfeszítéseket tennie, és amellyel az iskola kivívhatja mind a pedagógiai szakma, mind a fenntartó elismerését, támogatását.

 

Környezetkimélő létesítményüzemeltetés

{module slide6}