Szakgimnáziumi Ágazati Képzés

on 2017. október 23.

 SZAKGIMNÁZIUMI ÁGAZATI KÉPZÉS (4+1 éves képzés)                       

Tanulmányi terület:                             
                                                                              az érettségi végzettség megszerzésével a
                                                                              következő szakképesítés szerezhető meg

0003 Honvédelem ágazat                                    Honvéd kadét
                                                                              52 863 01 Igazgatási ügykezelő

 

Iskolánk pedagógiai programja szerint a szakgimnázium 9-12. évfolyamán ágazati szakképzési blokkot vesznek fel a diákok.

A szakgimnáziumi osztályokban a Nemzeti Alaptantervre épülő kerettanterv szerinti közismereti oktatással párhuzamosan - a szakképesítések közös tartalmi elemeit magában foglaló szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyik, amely felkészít a kötelező szakmai érettségi vizsgatárgyból tehető érettségi vizsgára.

A szakmai érettségit szerzett tanulók az intézményben további egy év alatt (13. évfolyam) OKJ-s szakmát szerezhetnek az ágazati képzésnek megfelelően.

Miért válaszd a honvédelem ágazatot?

•          jövőbeli munkalehetőség

•          kiszámítható közszolgálati életpálya

•          jövőkép biztosítása

•          nyelvtanulás, jogosítvány, ECDL

•          katonai felsőoktatásban vagy szakképzésben továbbtanulás lehetősége

•          rendre, fegyelemre, egészséges életmódra nevelés átélése

A képzés három nagy részből tevődik össze:

•          a tanórák keretében elméleti ismeretek oktatása (biztonságpolitika, hadtörténelem, közismereti tantárgyak, ECDL, angol szaknyelv stb.),

•          a gyakorlati foglalkozások keretében önvédelmi fogások, fizikai állóképesség fejlesztése, Eü. ismeretek oktatása stb.

•   szabadidős foglalkozásokon lövészet, katonai sportversenyek, táborok, hadisírgondozás, katonai szervezetek meglátogatása, gépjárművezetői engedély megszerzésének lehetősége, sport-egyesületek stb.

Továbbtanulási lehetőségek az érettségi megszerzése után:

A szakgimnázium honvédelmi ágazatán honvéd kadét (OKJ 52 863 01) végzettséget szerzett tanulók számára fizikai, egészségügyi, mentális és tanulmányi előmenetel függvényében többféle továbblépési lehetőség kínálkozik:

•            Nemzeti Közszolgálati Egyetem karaira jelentkezés esetében többletpontokat jelent az adott képzés

•      A Szentendrei Altiszti Akadémián szintén többletpontok járnak az OKJ-s végzettségért és a középiskolai tanulmányokat beszámítják, a tanulmányi idő 1 évre rövidül

•      Azok számára, akik nem tanulnak tovább a felsőfokban, lehetőség nyílik az érettségi utáni szakképzésben a meglevő szakképesítésükre ráépülő újabb végzettség megszerzésére: ez a Honvédelmi igazgatási ügyintéző (OKJ 54 863 01)

Ezek a szakképzettségek a tanulók egyéni kompetenciáinak függvényében vagy a Magyar Honvédség állományában való elhelyezkedésre vagy az államigazgatás különböző munkaköreinek betöltésére képesítik a tanulókat.

A 2017/2018. tanévben két polgári középfokú oktatási intézményben kezdődött meg a képzés. A 2018/2019. tanében további két intézményben kerül sor a képzés indítására, amelyből az egyik oktatási intézmény mi vagyunk.

A képzésben részt vevő tanulók számára a sikeres tanulmányok érdekében ajánlott a kollégiumi elhelyezés.

 

Teljes tájékoztató füzet itt!