OKJ képzések

on 2012. február 15.

OKJ-S SZAKMÁK

Intézményünk minden tekintetben arra törekszik, hogy tanítványaink megfelelő szakmai kompetenciával kerüljenek kezdő szakemberként szakmai munkakörökbe. Ehhez már az elmúlt években is kiváló kapcsolatokat építettünk ki a környező gazdálkodókkal. A szakmai együttműködések kapcsán a legmodernebb, piacképes oktatást kínáljuk.

PLC programozó

A szakgimnáziumi ágazati képzés végén, a 12. osztályban a tanuló szakmai érettségi vizsgát tesz és PLC programozó képesítést szerez.

Alapadatok

- Ágazati besorolás száma, megnevezése: XI. – Villamosipar és elektronika

- OKJ-szám: 51 523 01
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika - 6
- Szint: Felső középfokú részszakképesítés
- Betölthető foglalkozás: PLC programzó

- Tevékenysége: A PLC egy angol kifejezés rövidítése, ami magyarul programozható logikai vezérlőt jelent. Nem titok, hogy ez a pálya olyan fiataloknak való, akik eddig is érdeklődést mutattak például a számítógépes gyermekjátékok iránt, illetve mindenképpen programozási érdeklődéssel rendelkeznek. Ha esetedben ez így van, akkor nem hangozhatnak számodra már idegenül az olyan kifejezések, hogy „PC-re telepített fejlesztőkörnyezet” vagy „interfészrendszer” és az ezekhez hasonló, átlagemberek számára kissé riasztó fogalmak.

A PLC egy olyan irányító és vezérlőfunkciókat ellátó egység, ahová csavarok és vezetékek is csatlakoznak, és ennek segítségével bonyolult gépek, gyártósorok automatizálási rendszerének működését lehet különféle saját készítésű programokkal szabályozni, ami izgalmas és egyben felelősségteljes feladatokat jelent. Attól nem kell tartani, hogy egy PLC programozó nem kapna munkát, hiszen ennek a technikának az alkalmazása az ipari fejlesztés összes szférájában rendkívül keresetté vált az utóbbi években.

 

Elektronikai technikus

Alapadatok

Ágazati besorolás száma és megnevezése: XI. Villamosipar és elektronika

- OKJ-szám: 54 523 02

- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika - 6
- Szint: Emelt szintű szakképesítés

- Betölthető foglalkozás: Gyengeáramú villamosipari technikus

- Tevékenysége: Az elektronikai technikus a vállalat, intézmény, szervezet operatív területi vezetőjének közvetlen munkatársa. Alapvető feladata a szervezet gyengeáramú berendezéseinek és kapcsolódó villamos hálózatának üzemeltetése, a fogyasztói pontok felügyelete. Feladata az alkalmazott irányítás,- és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Munkaköréhez tartozik a területi létesítések teljes körű ismerete, szükség esetén átalakítása. Átlátja az alkalmazott villamos berendezések jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. A villamosenergia-gazdálkodással összefüggő méréseketelvégzi, az ehhez szükséges mérőműszereket beköti. Képes az egyszerűbb erős, illetve gyengeáramú áramkörök tervezésére, ezek szimulációjára. Tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alapvető gépészeti ismeretei révén együttműködik e szakterület munkatársaival. Önállóan vagy mérnöki irányítással elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével,üzemeltetésével, karban-tartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű, egyéb kisegítőfeladatokat végez.

- Iskolai előképzettség: érettségi végzettség szükséges

-- Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 év

 

-- ágazati szakgimnáziumi érettségi után a szakképzési évfolyamok száma: 1 év